Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Σύντομη ιστορία του σχολείου



ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΡΥΔΙΑΣ (Παλιό διδακτήριο)
                   
           Το παλιό κτίριο που στέγασε τις ανάγκες του σχολείου στις αρχές του αιώνα, αλλά και πριν από αυτόν, χτίστηκε επί τουρκοκρατίας και ίσως πριν το 1850.
   Είναι το ίδιο κτίριο-γνωστό στους κατοίκους ως "Το κονάκι του Αγά"- που αργότερα  επισκεύασε  και άλλαξε τη διαρρύθμιση του η Βασιλική Πρόνοια και το χρησιμοποίησε για τις ανάγκες της -χωρίς τις πολλές επισκευές το παλιό αυτό κτίσμα θα ήταν αδύνατο να μην καταρρεύσει- στους  χώρους δε αυτούς στεγάστηκε αργότερα και το «σπίτι του παιδιού».     Αποτελούνταν από δύο αίθουσες  διδασκαλίας ,ενώ είχε και ημιυπόγειο χώρο ,ο οποίος  χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη. Οι αίθουσες ήταν "ασπρισμένες'' με ασβέστη ,ενώ στους τοίχους υπήρχαν ένας χάρτης της Ελλάδας, ένας παγκόσμιος και ένας της Αμερικής. Σε μια γωνία ήταν ο μαυροπίνακας και δίπλα η ξυλόσομπα την οποία και τροφοδοτούσαν με ξύλα που έφερναν μαζί τους οι μαθητές, κάθε πρωί. Η κάθε τάξη φιλοξενούσε 35 με 40 μαθητές. Τα μαθήματα ξεκινούσαν το πρωί και διαρκούσαν μέχρι τις πέντε το απόγευμα με μια διακοπή στις δύο το μεσημέρι ,όπου οι μαθητές πήγαιναν στα σπίτια τους για φαγητό. Οι δε δάσκαλοι διέμεναν μόνιμα στο χωριό.  
         Το 1908 το κτίσμα καταστράφηκε από πυρκαγιά και ανακαινίστηκε από τον τότε  μητροπολίτη Έδεσσας κ.κ . Στέφανο, τον Αύγουστο του ιδίου έτους .

         Σήμερα στο σημείο αυτό είναι χτισμένος ο νέος Ιερός Ναός του Χωριού.
                                                                   ΝΕΟ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟ
 Το «νέο διδακτήριο» ,το οποίο σήμερα στεγάζει το  μουσείο  Μακεδονικού Αγώνα, αποτελείται από δυο αίθουσες διδασκαλίας διαστάσεων 4x8 μέτρων, ένα γραφείο και ένα ημιυπόγειο χώρο, κάτω από τη δεξιά (ανατολική) αίθουσα .
  Οι εργασίες  για την ανέγερσή του ξεκίνησαν στις 18/10/1938  στη θέση που προϋπήρχε η αποθήκη του « Μπέη της περιοχής Καρυδιάς» ,ενώ η αριστερή αίθουσα χτίστηκε  στα θεμέλια της αποθήκης αυτής. Το έτος 1968 και  επειδή  η αριστερή αίθουσα παρουσίασε ρωγμές -ίσως λόγω  της κακής θεμελίωσης – ο τότε προϊστάμενος  του σχολείου, με ενέργειές του, καταφέρνει να βρει χρήματα ώστε  να κατασκευαστεί νέα τοιχοποιία ,πίσω από το σχολείο, για την στήριξη  της παλιάς. Το ίδιο έτος επισκευάστηκε το δάπεδο και η οροφή του .Το 1972 η παλιά ξύλινη κεντρική πόρτα αντικαταστάθηκε με νέα σιδερένια. 


        Το δημοτικό σχολείο Καρυδιάς στεγάστηκε στο κτίριο αυτό μέχρι και το 2000 περίπου ,οπότε και μεταφέρθηκε στο κτίριο του παιδικού σταθμού-χτισμένο στην είσοδο του χωριού- το οποίο  και είχε ανακατασκευαστεί κατάλληλα ,ώστε να στεγάσει τις ανάγκες του  Νηπιαγωγείου-το οποίο ήδη είχε μεταφερθεί -και του Δημοτικού μαζί.
             


                                                         Μια εργασία των μαθητών:
Πάρη Π. Θανάση Γ. Δημήτρη Δ. Κων/ου Λ. Μαρίας Π. Γιάννη Σ. Αναστάση Π. Κυριακής Γ. Θανάση Σ.  Και του Δασκάλου  Δημήτριου Χ. Τζαβέλα.
Ευχαριστούμε θερμά όσους από τους κατοίκους μας έδωσαν πληροφορίες καθώς και τους κο Βυρώζη Αναστάσιο, (ετών 89) κα Φουδούλη Αθηνά, κο Σίντη Χρήστο, κο Βυρώζη Χρήστο .
                                                                                                                                                                                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου