Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

ΜΕΛΕΤΗ

              
Ο ΛΑΓΟΣ
Οι λαγοί ανήκουν στην οικογένεια των κουνελιών. Είναι φυτοφάγα ζώα και τρώνε κάθε είδους χόρτου. Όταν ο ήλιος βασιλέψει και δεν υπάρχει καμιά ενόχληση εγκαταλείπει την κρυψώνα του και τρέχει γρήγορα ψάχνοντας για τροφή. Νωρίς το πρωί επιστρέφει σε μια από τις κρυψώνες του για να ξεκουραστεί.
Ο λαγός βρίσκεται πάντα σε κίνδυνο. Προσπαθεί λοιπόν να ξεφύγει από τους εχθρούς του μπερδεύοντας τα ίχνη του. Ποτέ δεν φτάνει στο μέρος που πρόκειται να "γιατακιάσει" χωρίς να κάνει μερικές βόλτες μπρος - πίσω για να παραπλανήσει τους διώκτες που ιχνηλατούν ακολουθώντας την οσμή που αφήνει. Παρατηρήσεις έδειξαν ότι τις περισσότερες φορές κατευθύνεται σε συγκεκριμένους διαδρόμους ή μονοπάτια που μπορεί να αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα και τους γνωρίζει πολύ καλά, ώστε να έχει μεγάλη πιθανότητα να διαφύγει. Ποτέ, απ' ότι φαίνεται, δεν αφήνει την διαφυγή του στην τύχη αναζητώντας εκείνη την ώρα διεξόδους. Οι έμπειροι κυνηγοί γνωρίζουν καλά αυτά τα μονοπάτια κι εκεί περιμένουν τον λαγό να εμφανιστεί μετά το ξεφώλιασμα και την καταδίωξη από τον σκύλο. Ακόμα κι αν ο διώκτης είναι ένα πολύ γρήγορο σκυλί, ακόμα κι αν το έδαφος δεν βοηθάει το λαγό, οι πιθανότητες να τον πιάσει είναι μικρές γιατί όταν ο σκύλος πλησιάσει ο λαγός κάνει απότομη αλλαγή κατεύθυνσης.  Οι πιο γρήγοροι λαγοί μπορούν να φτάσουν τα 65 χ.μ. την ώρα
Ζευγαρώνουν όταν κλείσουν τον χρόνο. Το θηλυκό γεννάει σε ανοιχτούς χώρους και αρχικά τα μικρά μένουν κρυμμένα στην βλάστηση όλα μαζί. Αργότερα για να μειωθεί ο κίνδυνος από τ' αρπακτικά, τα σκορπίζει σε διάφορα σημεία. Τα λαγουδάκια γεννιούνται με πλήρες τρίχωμα και ανοιχτά μάτια, ενώ χρειάζονται ελάχιστη φροντίδα από την μητέρα τους. Υπολογίζεται ότι η πραγματική "παραγωγή" ενός θηλυκού κυμαίνεται από 4 - 6 μικρά το χρόνο ενώ ο αριθμός των γεννών κυμαίνεται από 2 - 5 το χρόνο.
Η παραγωγικότητα των λαγών αυξάνεται όταν οι συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη της βλάστησης την Άνοιξη και το Καλοκαίρι και όταν το Φθινόπωρο δεν έχουμε πολλές βροχές.  Ζυγίζουν ως 4 κιλά και έχουν  μήκος περίπου 40 εκατοστά. 
 Οι λαγοί και τα κουνέλια διατηρούν την ισορροπία της φύσης. Είναι τροφή για χιλιάδες αρπαχτικά ζώα, αλεπούδες, κουκουβάγιες, φίδια, γεράκια, νυφίτσες, λύκους, αγριόγατους κ.α.  

 Μόλις έρθει άνοιξη οι αρσενικοί λαγοί  κάνουν κάθε είδους τρέλα: πηδούν στον αέρα, κυλιούνται στο γρασίδι ή τσακώνονται μεταξύ τους.  Μερικοί άνθρωποι λένε: «αυτός κάνει τρέλες σαν λαγός του Μάρτη», γιατί ξέρουν την συμπεριφορά του λόγω τον καιρού τής αναπαραγωγής τους.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου